Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Visszatekintés a könyvtárban tartott Magyar kultúra napja eseményeire

A Magyar kultúra napjára az elmúlt másfél évtizedben készült kiállítási anyagaink itt tekinthetők meg.

 

2004

Kiállítás és bemutató a könyvtárhasználat új lehetőségeiről
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére összeállított kiállítás képeivel, a számítógépes bemutatókkal ajánljuk olvasóink és minden érdeklődő figyelmébe azokat a kulturális értékeket, szolgáltatási újdonságokat, melyek a Halis István Városi Könyvtár jóvoltából, a könyvtár közreműködésével váltak könnyen hozzáférhetővé. Mindezekkel az új tartalmakkal és hozzáférési lehetőségekkel az itt élők kulturális, tanulási, tájékozódási lehetőségei bővültek.

Képek a bemutatóról

 



2005

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA
A KÖNYVTÁR SZOLGÁLTATÁSAIT BEMUTATÓ KIÁLLÍTÁS
Megnyitja:
Czupi Gyula igazgató
Képek a bemutatóról


 

A megnyitó után:
ÓKERESZTÉNY SÍRKÁPOLNA NAGYKANIZSÁN
Előadó:
dr. Horváth László, a Thury György Múzeum igazgatója
Az előadás képes anyagát az alábbi link alatt tekintheti meg (pdf file, megtekintéséhez acrobat/adobe reader szükséges).

Képek az előadásról:
  

KÖNYVBEMUTATÓ
Ramón Maria del Valle-Inclán:
Zsarnok Banderas
Eszperantóból fordította: Szabadi Tibor
Bemutatja: dr. Horváth György, a kötet lektora

Képek a bemutatóról:
 

 

2006

A könyvtár szolgáltatásait bemutató kiállítás a Magyar Kultúra Napja alkalmából
Tovább...
 

2007

A Magyar Kultúra Napja a könyvtárban

A város kultúra napi programja voltunk ebben az esztendőben.

Ide kattintva megtekintheti az eseményen készült fotókat



2008

A magyar kultúra napja a Halis István Városi Könyvtárban – A könyvtár szolgáltatásait bemutató kiállítás megnyitója
Megnyitja: Czupi Gyula igazgató
Megtekinthető: február 22-ig
A megnyitón készült fotók



2009

A magyar kultúra napja a Halis István Városi Könyvtárban – A könyvtár szolgáltatásait bemutató kiállítás megnyitója
Megnyitja: Czupi Gyula igazgató
Megtekinthető: február 22-ig
A megnyitón készült fotók



2010

A megnyitón készült fotók


Zalai Hírlap 2010. január 30. 25. szám 18. oldal - Zenei emlékhelyek csokra - A Halis István Városi Könyvtárban a minap, a magyar kultúra napi programsorozat keretében mutatták be Kocsis Katalin: Nagykanizsa 100 zenei emlékhelye című kötetét.

A Kanizsa TV Karc. c. műsorában leadott 10 perces beszélgetés Kocsis Katalinnal



2011

2011. január 21. 12:55 - 13:10 - A Magyar Kultúra Napja tiszteletére - A Halis István Városi Könyvtár szolgáltatásait bemutató kiállítás megnyitója
Somogyi Győző Nagykanizsa készülő madártávlati képéből is tartalmaz ízelítőt idei kiállításunk, mely a Magyar Kultúra Napjának tiszteletére készült, valamint megemlékezik a könyvtár fennállásának 60. évfordulójáról, új épületbe költözésünk és a Halis István név felvételének 10. évfordulójáról. A kanizsai képrészleteket a Bolyai iskolások ki is színezték, melyekből látványos tárlatot alakítottunk.
A madártávlati kép elkészülte továbbra is támogatható az adó 1%-ával a Könyvtárpártoló Alapítványon keresztül (adószáma: 19272588-1-20)!
Tovább a fotókhoz



2011. január 19. 16 óra - A Magyar Kultúra Napja tiszteletére - Kapuinkat kinyitjuk - könyvbemutató
A könyv a 15 éves Czupi Kiadó gondozásában jelent meg.
További információk (meghívó, képek a bemutatóról, könyvrészlet)



2012

Kanizsa 2012. január 26. 3. szám 2. oldal - A Magyar Kultúra Napja Kanizsán
Tovább...



A Magyar Kultúra Napja tiszteletére - A Halis István Városi Könyvtár szolgáltatásait bemutató kiállítás megnyitója
A megnyitón készült fényképek
A Kanizsa TV híradása



2013

Újdonságunk: a függőleges kiállítás

A megnyitón készült fényképek


Zalai Hírlap 2013. január 23. 19. szám 1,5. oldal - KULTÚRA - Huszonötödik alkalommal ünnepeltük a magyar kultúra napját
Tovább az 1. oldalon lévő cikkhez
Tovább az 5. oldalon lévő cikkhez
A cikk a Zalai Hírlap Online oldalán



2014

2014. január 22-én, szerdán a Magyar Kultúra Napja tiszteletére szolgáltatásaink bemutatását láthatták függőleges kiállítás formájában könyvtárunkban. A rendezvényen készült képekből egy összeállítást láthatnak itt.



2015

Kiállításunk újdonsága lesz a 160 éve született Halis István életműve bemutatásának indítása. A tartalom megjelenítése a már 2 éve használt "függőleges kiállítás" feladata lesz.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából megnyitottuk szolgáltatásainkat bemutató kiállításunkat a Halisban!
A kézzel gördíthető függőleges "papírweblapok" szemléltetik az interneten elérhető tartalmaink sokaságát és változatosságát.
Újdonság a 160 éve született Halis István életművének bemutatása.
Fotók a megnyitóról

 

2016


A kiállítást megnyitja: Czupi Gyula, a könyvtár igazgatója

Az idei kiállításmegnyitó képei

2016. január 22-én már 13. alkalommal ünnepeltük könyvtárunkban úgy a magyar kultúra napját, hogy a könyvtár szolgáltatásait bemutató kiállítást állítottunk össze. Úgy gondoljuk, hogy a magyar kultúrához a könyvtárban nagyon sokféle módon férhetünk hozzá. Mi magunk növelni kívánjuk a lehetőségek számát. Erről számolnak be azok a hagyományos tablók, függőleges és vízszintes képfolyamok, melyek a mostani kiállítás megtekintői láthatnak. A korábbi tablók kettővel bővültek. Az egyiken az elmúlt 15 év összefoglaló adatai láthatók, a másikon a folyóirat-digitalizálás hasznosulását foglaltuk néhány adattal össze. Látható még a 15 éves épületünk építésének képsorozataNagykanizsa időjárásának 150 évéről szóló, és még sok más szolgáltatásról szóló képsorozat is. Az eseményről a Kanizsa Újság híradást közölt.

 

2017

A Magyar kultúra napjára készült kiállításunk újabb darabját mutatjuk be.

A megnyitón készült képeket ide kattintva tekintheti meg


A megnyitón mutatjuk be először a holmi.nagykar.hu legújabb, 2017-es kiadását.

A kiállítás egyik posztere itt tekinthető meg:

 

2018

A szép számú hallgatóság 5 új könyvtári szolgáltatást ismerhetett meg a kiállítás segítségével. Brenner Árpád és ifj. Brenner Árpád adományát, a két, könyvek készítéséhez használt présgépet is megcsoldálhatták.

Képes beszámolónk az eseményről tartalmazza azt a panoráma képet is, mely itt látható, kattintással pedig nagyítható.

 

A Magyar kultúra napja alkalmából nyílt kiállításunk tablóit nemcsak helyben tekinthetik meg olvasóink, hanem hamarosan a honlapunkon is. Először azonban levelező partnereink számára válik láthatóvá.
 
 
Az első táblán a kanizsai iskolai értesítők, évkönyvek összegyűjtésére invitáljuk olvasóinkat. Szkennelés után visszaadjuk őket és kiegészítjük velük az elektronikus gyűjteményünket, melynek jelenlegi állása itt tekinthető meg.

 

2019

Elismerő oklevél munkatársunknak

Gratulálunk Ábrahám Éva kolléganőnknek, aki a magyar kultúra napja alkalmából elismerő oklevelet vett át Dénes Sándor polgármester úrtól.
Az oklevél átadásakor a következő méltató szavak hangzottak el:
Ábrahám Éva aktív idejét csaknem a kezdetektől, 1986 szeptemberétől könyvtárosként tölti. Tagja a könyvtár közalkalmazotti tanácsának. A könyvtárközi kölcsönzés egyik felelőse.
Munkáját az odafigyelés, pontosság jellemzi. Az általa is gondozott könyvtári állományrész gyarapításában, feltárásában nagy odafigyeléssel vesz részt. Hasznosítja a tájékoztató munkában, az olvasókkal való találkozásokból közvetlenül szerzett tapasztalatait. A tervszerű állományapasztás során ugyanezeket a tapasztalatokat érvényesíti. Az olvasókkal kialakított kapcsolata közvetlen. Mindent megtesz azért, hogy a legteljesebb szolgáltatást nyújtsa olvasóinknak. Munkatársaival is szívélyes munkakapcsolatot ápol. Megnyilvánulásai mentesek az indulatoktól, mindig jó szándékúak. Tevékenységével kivívta munkatársai és a könyvtárhasználók megbecsülését.
 

Az évek óta gyarapodó kiállítási tablók száma ebben az évben is nőtt. Most ezek közül az egyiket ajánljuk. A nagyítás érdekében érdemes a megjelenő képre is klikkelni.

A Kanizsa Tv híradása

A könyvtár szolgáltatásairól - A magyar kultúra napján a Halis István Városi Könyvtár hagyományosan a szolgáltatásait mutatja be, azt, hogy a kultúrát miképpen teszik mindenki számára hozzáférhetővé.
A teljes cikk itt olvasható


Új könyvtár egymillióból - Zalamerenye - A magyar kultúra napja alkalmából felavatták tegnap a hivatali épület földszinti helyiségében közel egymillió forintból elkészült új könyvtárat.
A teljes cikk itt olvasható


Ifjú látogatók a könyvtárban

A magyar kultúra napja alkalmából a Micimackó óvoda két csoportja látogatott el hozzánk. A gyerekekkel beszélgettünk a könyvek és a könyvtár helyes használatáról, fontosságáról. Megnéztek és meghallgattak egy télhez kapcsolódó papírszínház-mesét, majd néhány mozgással egybekötött játék után boldogan merültek a mesekönyvek világába. Nagyon örülnénk, ha minél több óvó néni és szülő jönne el óvodás korú gyerekekkel könyvtári foglalkozásra, mesélésre, kölcsönzésre a Halisba.

Képes beszámolónk itt tekinthető meg.

 

2020

Kiállítások a könyvtárban

A kiállítást ajánló gondolatok után a Hölgyklub tagjai mutatták be kedves programjukat.

Képes beszámolónk a kiállítás megnyitóról

A Magyar kultúra napja tiszteletére a jubileumát ünneplő alapítvány 2020. január 22-én (szerdán) 10 órakor a Kisfaludy és Csengery utca sarkán várostörténeti táblát avat.
A ház hajdani lakóira Kocsis Katalin és dr. Károlyi Attila emlékezik.
Szeretettel várjuk a tábla avatására, melynek terve itt látható (kattintással jól olvashatóvá válik):

Cikk és képgaléria a Kanizsa TV oldalán

A magyar kultúra napján a város érdeklődő közönsége, könyvtárunk dolgozói mellett a Batthyány és a Cserháti iskola diákjai is részt vettek a várostörténeti tábla avatóján. Kocsis Katalin (a beszéde itt olvasható) és dr. Károlyi Attila a ház hajdani lakóiról beszéltek. Tarnóczky Attila is jelen volt, akitől tudjuk, hogy kezdeményezésének ez már a 124. emléktáblája Nagykanizsán. Az első tábla avatására 2003-ban került sor.
A táblát Tüttő István és Czupi Gyula, a Könyvtárpártoló Alapítvány Nagykanizsa kuratóriumának tagjai leplezték le.
Képes beszámolónk a tábla avatásáról

Az épületről ez olvasható a holmi.nagykar.hu honlapon.

Sajtóvisszhang a magyar kultúra napja könyvtári programjairól

A szolgáltatásainkat bemutató kiállításról:

A Kanizsa hetilap cikke

A Kanizsa TV híradása

Képgaléria a Zalai Hírlap Online oldalon

 

A várostörténeti tábla avatásáról:

A Kanizsa TV híradása

A cikk a Zalai Hírlap Online oldalon

 

2021

A magyar kultúra napja 2021

2004 óta a magyar kultúra napjára különösen készülünk. 2021-ben ez is másképpen lett. Az elmúlt évek megemlékezéseiből összefoglaló készült. A 2004-ben megfogalmazott gondolatok munkáltak most is bennünk:
A szívünkhöz oly közel álló naphoz, a Himnusz „születésnapjához” kapcsolódóan ajánljuk figyelmébe azokat a kulturális értékeket, szolgáltatási újdonságokat, melyek a Halis István Városi Könyvtár jóvoltából, vagy a könyvtár közreműködésével váltak könnyen hozzáférhetővé. Mindezekkel az itt élők kulturális, tanulási, tájékozódási lehetőségei bővültek.
Ünneplős böngészést kívánunk!

Az épületünk elé függesztett üzenetünkkel kívánunk szép magyar kultúra napját.

 

A Magyar kultúra napjára az elmúlt másfél évtizedben készült kiállítási anyagaink itt tekinthetők meg.